coaching hspWat is HoogSensitiviteit eigenlijk?

HoogSensitiviteit heeft te maken met verscherpte zintuigen en de verwerking van de binnengekomen prikkels. De prikkels zijn de dingen die we zien, horen, voelen, ruiken en proeven.
Iedereen merkt deze dingen op, alleen HoogSensitieve personen nog veel meer.

 
Een aantal kenmerken van HoogSensitiviteit:

Een andere of ‘over’ gevoeligheid voor bepaalde geluiden of geuren;
Je vindt het lastig om bij veel mensen in de buurt te zijn, want je wordt er b.v. zo moe van;
HoogSensitieve Personen zien vaak veel details;
Vaak denkt men ook diep na over de dingen in het leven;
Men voelt vaak snel aan wat iemand anders voelt of de sfeer van een ruimte;
HoogSensitieve Personen kunnen soms zo’n gevoelig systeem hebben, en prikkels opvangen, dat zij ook dingen kunnen zien die niet iedereen waarneemt.
HoogSensitieve Personen hebben vaak meer tijd nodig om prikkels en/of indrukken te verwerken. omdat je als het ware overprikkeld raakt, door een teveel aan prikkels van buitenaf. 

Hoe merk je dat er teveel prikkels zijn of zijn geweest?

  • Suf worden of minder helder kunnen denken,
  • Last van hoofdpijn of buikpijn;
  • Vermoeidheid en chagrijnig voelen;
  • Angstig voelen;
  • Slecht slapen;
  • Als je heel lang doorloopt met deze klachten kan het zijn dat je paniekgevoelens krijgt of dat er dwangmatige handelingen ontstaan;
  • Een opgejaagd gevoel.

Het kan zijn dat er andere oorzaken ten grondslag liggen aan de klachten. Zorgvuldig onderzoek en doorverwijzing naar een arts of een andere hulpverlener kan van belang  zijn om werkelijk uit te vinden waar het bij de klachten om gaat.

 
HoogSensitiviteit binnen de praktijk

In de praktijk kom ik 3 vormen van HoogSensitiviteit tegen:
  • HSP, naar de opvatting van Aron waarin HoogSensitiviteit een aangeboren aspect van het temperament is dat tot uiting komt in de verfijnde waarneming van prikkels plus het vermogen om overspoeld te raken door een teveel aan prikkels – deze is vaak generatief doorgegeven;
  • HSP, naar aanleiding van heftige gebeurtenissen in het leven;
  • HSP, welke uit noodzaak ‘verder ontwikkeld is’ vanuit onveilige hechting en/of jeugdsituaties.

Afhankelijk van de vraag die rond de HSP speelt zijn er verschillende methodieken beschikbaar om je HoogSensitiviteit te gaan zien als een kracht, deze vaardigheid functioneel in te gaan zetten en te integreren in je ZIJN.

Soms is Bewustwording van de wijze waarop jij je HoogSensitiviteit leeft, de effecten ervan en Energiemanagement voldoende.
Het kan ook zijn dat verder onderzoek noodzakelijk is naar je levensgeschiedenis, overtuigingen en aannames die je hebt ontwikkeld en waardoor je gevoeligheid groter is geworden, dan wel is mee ontwikkeld.

Bezoekadres

P-Coaching & Therapie
Visseringlaan 23
2288 ER Rijswijk